Svenska Eldvatten Panel

Igår var jag inbjuden av Svenska Eldvatten att delta i deras panel för att prova deras nyheter som släpps den 2 september. Svenska Eldvatten är som ni kanske vet en oberoende buteljerare för whisky och annan ädelsprit, och det som dukades upp för oss i panelen var 2st whiskies och 2 rom.

20130821_182209Vi började prova en Aberlour från buteljeraren Golden Cask som Svenska Eldvatten tar in i Sverige. Det är en single cask whisky på 18 år destillerad 1994 och buteljerad 2012 med en alkoholstyrka på 59,6%. Doften bjuder på massa vanilj och päron (päronsplit någon?), citrus och sockerkaka. I smaken hittar jag också päron och vanilj ihop med en maltighet, lite trä och citruspeel. Den är lite stickig utan vatten men rundas snabbt av med några droppar vatten.

Nästa whisky vi provar är Svenska Eldvattens Glen Moray 1991 som är 22 år. Den är lagrad på en bourbonhogshead och har en alkoholstyrka på 57,5%. Det första som slår en i doften är gräs sen dyker toner av malt och vanilj fram ihop med frukt och en rejäl nötig ton, jag hittar även något blommigt i den. När jag smakar på den hittar jag malt ihop med vanilj, citrus och något som påminner av kaka typ digistive. En komplex whisky som det händer saker med under tiden man har den i glaset, riktigt bra!

20130821_191552

 

Då var det dags att prova 2st rom från Svenska Eldvattens nya romserie som de kallar The Rum Swedes. Först ut är en rom från Jamaica som är destillerad år 2000 och har lagrats 12 år på en bourbonbarrel. Romen kommer från Hampden Destilleriet och håller 58,4%. Här var det massa dofter och det första vi möts av är arrak och punchpralin men jag hittar även läder, lim och bananer. Den är inte alls så söt som rom kan vara men visst det finns viss sötma i den. När jag smakar på den får jag först arrak men sedan kommer toner av choklad och kryddiga toner ihop med kaka samt banan. Den här rommen var samtliga herrar i panelen mycket imponerade av!

20130821_191850

Nästa rom är från Guyana och destillerad år 2003 och buteljerad 2013 och har en alkoholhalt på 60,9%. Den är kokad på Demerara destilleriet och är lagrad på en bourbonbarrel. Här bjuder doften på vanilj och kokos ihop med choklad och kaffe samt en liten ton av lim eller lösningsmedel. Smaken innehåller även den choklad och lite arrak med en liten sötma, den är mer elegant än rommen från Jamaica.

Jag satte inga betyg under provningen men alla av den ligger i spannet bra till väldigt bra! De två topparna enligt mig är Glen Moray och Rommen från Jamaica.

Är ni intresserade av dessa flaskor släpps de alltså den 2 september på beställningssortimentet.

Tack till Svenska Eldvatten för att jag fick delta i panelen denna gång!

 


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>