Kort om Skottland

Då har man varit hemma några dagar och lyckats smälta den senaste vistelsen i Skottland och får väl kanske skriva ett par rader om vad vi pysslade med där!

Jag och Johan (från Intagets Dryckesprovningar) åkte över i tisdags förra veckan och hade Keith som bas de två första dagarna. På onsdagen var vi inbokade på en Connoisseurs Tour på Glendronach med Frank Massie. En strålande tur där Johan och jag var själva med Frank och all whisky. Vi fick bland annat vara med och dra upp samples ur två fat, en 11 årig bourbonlagrad och en 20 årig olorosolagrad.

DSC_0065

Turen avslutades med en provning där vi fick smaka på 14y Virgin Oak Finish, 18y, Cask Strenght och 1993 Handfilled (det fat man kan buteljera själv på destilleriet).

Sedan hade Johan ordnat så vi skulle få besöka Strathmill vilket var kul då de vanligtvis inte tar emot besökare. Detta är den snabbaste turen vi någonsin gjort, allt som allt tog den 12-15 minuter och vi fick se produktionen snabbt och det var allt. Lite besvikna på den korta turen gick vi till Tesco och köpte på oss lite olika öl och testade dem på hotellrummet!

DSC_0122På torsdagsmorgonen var vi inbokade på en tur på Strathisla, vilket ett helt gäng till från Symposionkursen också var! Någon hade pratat med destilleriet innan så vi fick en liten specialare vilket såklart uppskattades av oss. Här fick vi prova en hel del kul:

  • Scapa 12y Chivas Cask Strength Collection
  • Glenburgie 14y Chivas Cask Strength Collection
  • Miltonduff 14y Chivas Cask Strength Collection
  • Glen Keith 17y Chivas Cask Strength Collection
  • Glenugie 30y Deoch an Doras Chivas Cask Strength Collection
  • Strathisla 25 Ob 2nd fill sherry
  • Chivas Regal Royal Salute Stone of Destiny 38y direkt från fat

Riktigt trevligt bemötande och en bra tur!

DSC_0138Efter detta hade inte jag och Johan något inplanerat så när vi blev tillfrågade om vi ville följa med till Knockdhu tackade vi givetvis ja! Så vi packade in oss i taxibilarna med de andra och for dit, och det visade sig vara ett bra beslut. Här togs vi med till alla möjliga utrymmen som man aldrig trodde att man skulle få se, vi var bland annat uppe på golvet där man förr torkade malten precis under pagodan samt på en liten stege vid wormtuben. Vi provade såklart också lite whisky:

  • AnCnoc Peter Arcle Limited Edition
  • AnCnoc 16y
  • AnCnoc 22y

DSC_0222Sen var det dags att ta sig upp till Elgin och möta upp resten av gänget och käka middag ihop. Från och med nu var allt planerat av Symposion och G&M. Fredagsmorgonen börjades med ett besök på Speyside Cooperage för att studera hur man tillverkar fat, medans eftermiddagen tillbringades på G&M. Vi guidades genom företagets historia, dess whisky och ett besök i deras warehouse. Vi hade en provning där vi provade kylfiltrerat mot icke kylfiltrerat samt pratade om hurvida e150 påverkar smaken, mycket intressant och visst påverkar kylfiltreringen whiskyn!

DSC_0288Kvällen spenderades med att äta indisk middag och på puben såklart. Lördagen inleddes med en bussresa till Forres för en heldag på Benromach där turer och provningar avlöste varandra fram till kvällen då vi åt en riktig haggismiddag i destilleriets besökscenter.

DSC_0443Då var det sista dagen i Skottland och för provningsledarutbildningen där vi fick våra diplom och pratade lite om vad som komma skall. Så nu kan man kalla sig Tutor of Fine Spirits!

Så då har ni fått en kortfattad version av vad vi sysslade med i Skottland och jag vill passa på att tacka Symposion och G&M för den här möjligheten. Men mest vill jag tacka alla mina kurskamrater som gjort det senaste året både underhållande och givande!

(Vi provade nog några fler whiskys än ovan nämnda!)

 

 

 

 

 

 

 

 


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>