Blog

Resultat Julmustprovningen

I fredags hade jag och min sambo en liten julmusprovning där vi provade igenom 8st olika julmust. Tänkte kort presentera resultatet från den!

FB_IMG_13851423385879477

Nygårda Julmust – Söt rund smak, men något kort och tunn

Herrljunga Premium Julmust – Lite kryddlig, mer smak än i nygårda, något mindre sötma

Grebbestad Julmust – Brödig med en ton som är metallisk eller kanske lite stearin!?

Zeunerts Julmust – Här kommer det lite fatkaraktär med lite choklad och kaffe

Exklusiv Julmust 2013 Nyckelbryggerier – Lätt brödton, vanilj, kemisk, billig choklad

Nygårda Bourbonlagrad 2013 – Vanilj, lite rökig, anar lite kokos i smaken

Nygårda Romlagrad 2013 – Oj här var det arrak, som att äta arraksboll ihop med must!

Apotekarnes Årsmust 2013 (med mörk choklad) – Choklad/kakao, lite maltig, chokladen snyggt integrerad med musten!

Jag tyckte inte det var så lätt att prova must då jag inte gjort det innan, men visst är det en stor skillnad mellan de olika sorterna! De som jag håller som bäst av de vi provade är Nygårda Bourbon, Apotekarnes årsmust samt Zeunerts där fat/ingredienser får ta plats i musten men inte tar över mustkaraktären. Exklusiv julmust (som var dyrast i provningen) föll varken mig eller sambon i smaken alls, så den och Grebbestads must hamnar på delad sista plats!

Det var i alla fall intressant att prova musten mot varandra och att de faktiskt är väldigt olika varandra!

Kort om Skottland

Då har man varit hemma några dagar och lyckats smälta den senaste vistelsen i Skottland och får väl kanske skriva ett par rader om vad vi pysslade med där!

Jag och Johan (från Intagets Dryckesprovningar) åkte över i tisdags förra veckan och hade Keith som bas de två första dagarna. På onsdagen var vi inbokade på en Connoisseurs Tour på Glendronach med Frank Massie. En strålande tur där Johan och jag var själva med Frank och all whisky. Vi fick bland annat vara med och dra upp samples ur två fat, en 11 årig bourbonlagrad och en 20 årig olorosolagrad.

DSC_0065

Turen avslutades med en provning där vi fick smaka på 14y Virgin Oak Finish, 18y, Cask Strenght och 1993 Handfilled (det fat man kan buteljera själv på destilleriet).

Sedan hade Johan ordnat så vi skulle få besöka Strathmill vilket var kul då de vanligtvis inte tar emot besökare. Detta är den snabbaste turen vi någonsin gjort, allt som allt tog den 12-15 minuter och vi fick se produktionen snabbt och det var allt. Lite besvikna på den korta turen gick vi till Tesco och köpte på oss lite olika öl och testade dem på hotellrummet!

DSC_0122På torsdagsmorgonen var vi inbokade på en tur på Strathisla, vilket ett helt gäng till från Symposionkursen också var! Någon hade pratat med destilleriet innan så vi fick en liten specialare vilket såklart uppskattades av oss. Här fick vi prova en hel del kul:

  • Scapa 12y Chivas Cask Strength Collection
  • Glenburgie 14y Chivas Cask Strength Collection
  • Miltonduff 14y Chivas Cask Strength Collection
  • Glen Keith 17y Chivas Cask Strength Collection
  • Glenugie 30y Deoch an Doras Chivas Cask Strength Collection
  • Strathisla 25 Ob 2nd fill sherry
  • Chivas Regal Royal Salute Stone of Destiny 38y direkt från fat

Riktigt trevligt bemötande och en bra tur!

DSC_0138Efter detta hade inte jag och Johan något inplanerat så när vi blev tillfrågade om vi ville följa med till Knockdhu tackade vi givetvis ja! Så vi packade in oss i taxibilarna med de andra och for dit, och det visade sig vara ett bra beslut. Här togs vi med till alla möjliga utrymmen som man aldrig trodde att man skulle få se, vi var bland annat uppe på golvet där man förr torkade malten precis under pagodan samt på en liten stege vid wormtuben. Vi provade såklart också lite whisky:

  • AnCnoc Peter Arcle Limited Edition
  • AnCnoc 16y
  • AnCnoc 22y

DSC_0222Sen var det dags att ta sig upp till Elgin och möta upp resten av gänget och käka middag ihop. Från och med nu var allt planerat av Symposion och G&M. Fredagsmorgonen börjades med ett besök på Speyside Cooperage för att studera hur man tillverkar fat, medans eftermiddagen tillbringades på G&M. Vi guidades genom företagets historia, dess whisky och ett besök i deras warehouse. Vi hade en provning där vi provade kylfiltrerat mot icke kylfiltrerat samt pratade om hurvida e150 påverkar smaken, mycket intressant och visst påverkar kylfiltreringen whiskyn!

DSC_0288Kvällen spenderades med att äta indisk middag och på puben såklart. Lördagen inleddes med en bussresa till Forres för en heldag på Benromach där turer och provningar avlöste varandra fram till kvällen då vi åt en riktig haggismiddag i destilleriets besökscenter.

DSC_0443Då var det sista dagen i Skottland och för provningsledarutbildningen där vi fick våra diplom och pratade lite om vad som komma skall. Så nu kan man kalla sig Tutor of Fine Spirits!

Så då har ni fått en kortfattad version av vad vi sysslade med i Skottland och jag vill passa på att tacka Symposion och G&M för den här möjligheten. Men mest vill jag tacka alla mina kurskamrater som gjort det senaste året både underhållande och givande!

(Vi provade nog några fler whiskys än ovan nämnda!)

 

 

 

 

 

 

 

 

Fin Sprit

Har visst glömt att uppdatera er vad jag företog mig förrförra veckan! Så här kommer ett litet inlägg om ett stycke Gothia Whisky Society provning och kortfattat om min helg i Malmö.

Onsdagen den 28 augusti höll Niklas Pettersson provning för oss med temat nedlagda destillerier.

20130828_174815Lite korta stolpar som jag skrev om de whisky vi provade:

Rare Ayrshire (ladyburn) 35y 1975 signatory 45.1% – vanilj, ek, fruktig, svarta vingummin och lakrits 89p

Coleburn 1980 25y old malt cask 50% – bitter, mynta, citrus, sockerkaka, blommig 87p

Banff 1982 21y rare malts selection 57,1% – fat, liten rökton, fruktig, smörig, kaka 90p

Millburn 1975 25y rare malts selection 61,9% – kork, pepparrot, gräsig, vanilj, svamp, dunnage warehouse… korkskadad tyvärr så vädigt unken men kändes som den kunde varit bra annars!

Port Ellen 1982 26y omc 50% – rök, mjuk/mild, tjärpastill, vanilj, malt, körbär, rålakrits 91p

 

Under helgen var jag i Malmö på kurs hos Symposion och ämnena som avhandlades denna gång var calvados, armagnac, cognac och tequila. Vi hade föreläsningar blandat varvat med provningar och när det kommer till det sistnämnda hade vi en riktigt bra provning med Guillaume Drouin från Cour de Lion där vi provade igenom 10 drycker ur deras sortiment.

20130831_173654Christian Drouin Pommard de Normandie 17%
Bärnsten
doft: äpplen, frukt, rund, lite fat och vanilj
smak: äpplemos, fruktig, rund, lätt sötma, fat

Christian Drouin Blanche de Normandie 40%
genomskinlig/vatten
doft: äpple, ungt/newmake, lite kaka, frisk
smak: äpple, alkohol, liten beska, ungt/kort/newmake

Christian Drouin Selection Domfrontais 40% (30% päron, 70% äpple)
Ljusgul
doft: äpple, rund, citrus, ung, fräsch, vanilj
smak: äpple, lite suddgummi, lätt, lite beska och tannin

Cour de Lion VSOP (5+ år)
Gyllengul
doft: mogna äpplen, lite fat, vanilj, lätt sötma, cereals
smak: äpple, vanilj, fat, lite kort, beska

Cour de Lion Hors d’age 42% (15+ år)
bärnsten
doft: äpplen, rejält fruktig, rund, blommig, mandel, lite kryddig
smak: äpplen, fat, vanilj, lite lakrits, kryddig, beska och tannin

Cour de Lion Vintage 1993 42%
bärnsten
doft: äpple, lite sötma, elegant, liten tvålig ton, honung, vanilj
smak: äpplen, frisk, lite syra och tannin, honung och lätt beska

Cour de Lion vintage 1989 42%
gyllengul
doft: parfymerad, smörig, tändsticksplån, fat, äpple, kryddig
smak: mogna äpplen, lite petroleum, krydda, fat, dov frukt

Cour de Lion vintage 1986 42%
lätt bärnsten
doft: mogna äpplen, fat, rund, blommig, honung, marsipan, apelsin, lite krydda
smak: äpplen, fat/trä, lite kryddig, torkad frukt, rancio

Cour de Lion vintage 1970 42% (43y)
bärnsten/brunröd
doft: mycket fat, kryddig, äpplen, lite unken/källare, frukt, kryddig
smak: fat, massa kryddor, torr, kakao, tobak, äpplen, torkad frukt

Cour de Lion vintage 1962 42% (51y)
gyllengul åt bärnsten
doft: frukt, äpplen, vingummin, citrus, päron, lite gräsig, mango, elegant, rund
smak: äpplen, honung, vanilj, gräsig, lite krydda och tannin

Under söndagen hade vi även en genomgång av tequila/mezcal, armagnac och cognac med Jerry Lindahl där vi provade:

Del Magney Chchicapa single village Mezcal 46%
rök, petroleum, agave, bilverkstad, olja, lite sötma, växter, stökig

Armagnac de Montal VSOP 40%
frukt, fat, druva, rund, liten sötma, lätt vanilj med liten beska och tannin

A.E Dor VSOP rare fine champagne (cognac) 40%
druva, elegant, sötma, vanilj

A.E Dor XO fine champagne (cognac) 40%
kryddig, torkad frukt, toffee, liten sötma

Det är alltid roligt med kurstillfällena i Malmö dels på grund av innehållet i kursen men speciellt på grund av alla deltagarna som alla är ena riktigt sköna typer! :)

 

 

Svenska Eldvatten Panel

Igår var jag inbjuden av Svenska Eldvatten att delta i deras panel för att prova deras nyheter som släpps den 2 september. Svenska Eldvatten är som ni kanske vet en oberoende buteljerare för whisky och annan ädelsprit, och det som dukades upp för oss i panelen var 2st whiskies och 2 rom.

20130821_182209Vi började prova en Aberlour från buteljeraren Golden Cask som Svenska Eldvatten tar in i Sverige. Det är en single cask whisky på 18 år destillerad 1994 och buteljerad 2012 med en alkoholstyrka på 59,6%. Doften bjuder på massa vanilj och päron (päronsplit någon?), citrus och sockerkaka. I smaken hittar jag också päron och vanilj ihop med en maltighet, lite trä och citruspeel. Den är lite stickig utan vatten men rundas snabbt av med några droppar vatten.

Nästa whisky vi provar är Svenska Eldvattens Glen Moray 1991 som är 22 år. Den är lagrad på en bourbonhogshead och har en alkoholstyrka på 57,5%. Det första som slår en i doften är gräs sen dyker toner av malt och vanilj fram ihop med frukt och en rejäl nötig ton, jag hittar även något blommigt i den. När jag smakar på den hittar jag malt ihop med vanilj, citrus och något som påminner av kaka typ digistive. En komplex whisky som det händer saker med under tiden man har den i glaset, riktigt bra!

20130821_191552

 

Då var det dags att prova 2st rom från Svenska Eldvattens nya romserie som de kallar The Rum Swedes. Först ut är en rom från Jamaica som är destillerad år 2000 och har lagrats 12 år på en bourbonbarrel. Romen kommer från Hampden Destilleriet och håller 58,4%. Här var det massa dofter och det första vi möts av är arrak och punchpralin men jag hittar även läder, lim och bananer. Den är inte alls så söt som rom kan vara men visst det finns viss sötma i den. När jag smakar på den får jag först arrak men sedan kommer toner av choklad och kryddiga toner ihop med kaka samt banan. Den här rommen var samtliga herrar i panelen mycket imponerade av!

20130821_191850

Nästa rom är från Guyana och destillerad år 2003 och buteljerad 2013 och har en alkoholhalt på 60,9%. Den är kokad på Demerara destilleriet och är lagrad på en bourbonbarrel. Här bjuder doften på vanilj och kokos ihop med choklad och kaffe samt en liten ton av lim eller lösningsmedel. Smaken innehåller även den choklad och lite arrak med en liten sötma, den är mer elegant än rommen från Jamaica.

Jag satte inga betyg under provningen men alla av den ligger i spannet bra till väldigt bra! De två topparna enligt mig är Glen Moray och Rommen från Jamaica.

Är ni intresserade av dessa flaskor släpps de alltså den 2 september på beställningssortimentet.

Tack till Svenska Eldvatten för att jag fick delta i panelen denna gång!

 

Köpenhamn

I veckan spenderade jag och min kära sambo två och en halv dag i Köpenhamn där vi bland annat gjorde stan men det viktigaste för mig var såklart ölen! Jag ska inte tråka ut er med beskrivning av promenader på stan osv utan går direkt på det väsentliga.

Mikkeller Bar på Victoriagade 8 är en avskalad bar där ölen står i fokus. Vi var där rätt tidigt så det var väldigt lite folk men det öppnade för lite samtal med personalen. Man har 20 kranar öl samt en gedigen flasklista, mycket är såklart Mikkeller men man har även öl från många andra bryggerier i världen. Man kan välja alla kranöl på halvglas vilket är smidigt då man slipper bli aspackad när man vill prova ett par st. Vi tog även in en bricka med ost och korv till ölen som var kalasgod!

DSC_0034

De vi provade här var:

  • Mikkeller Funky E Sautern
  • Mikkeller Spontanpeche
  • Mikkeller Vesterbro Spontanale
  • Mikkeller Vesterbro Pils
  • Oscar Blues Gubna Imperial IPA

20130813_161045

 Mikkeller and Friends på Stefansgade 35 besöktes samma kväll och denna bar är något större än sitt syskon. Här kan man välja mellan 40 olika fatöl och en salig mängd flaskor. Även här är designen avskalad och ölen är helt i fokus. Det ända negativa är att det blir så jäkla svårt att välja vilken öl man vill prova när det finns så mycket nytt på listan!

20130813_211451

Här provade vi:

  • Rouge Brutal IPA
  • Brekeriet Brettporter

Vi lyckades även besöka Bishop Arms som låg bra till när man varit i Nyhavn och på Ströget, är inte mycket att säga om det mer än att det ser ut precis som alla andra Bishops vilket inte är dåligt.

Här slank det ner:

  • Beer Here Hoptilicus
  • Beer Here Dead Cat
  • To Øl Dangerously Close To Stupid IPA

Under våra promenader slank vi in på lite andra ölhak av okänd identitet och där hittades:

  • Ravnsborg RØd
  • AZ Ale no 16
  • Thisted Bryghus Limfjords Porter

DSC_0033

 

Jag tog också en liten shoppingtur på Ølbutikken (Istegade 44) och Den Nordiske Ølhandel (Victoriagade nr?) så nu har jag lite gott hemma!

Vi besökte också en rätt så fräck cocktailbar som heter Ruby Bar, här är det en blandning av 20/30tal och det moderna. Den är inte helt lätt att hitta då det inte finns några skyltar eller något annat som avslöjar den men den ligger på Nybrogade 10. Jag drack en cocktail med Talisker 10y, Pedro Ximenez och Pastis som rockade rejält! Så är ni sugna på lite cocktails i cool miljö kan den vara värd att leta reda på.

Omdömen på ölen hittar ni på min untappdprofil eller så får ni fråga!

 

Besök med öl

I helgen hade vi besök av min syster med pojkvän (Fredrik) och deras lille pojk.

Fredrik och och jag såg givetvis detta som ett perfekt tillfälle att prova lite öl, så utöver våra ”standard” öl som Modus Hoperandi och Dales Pale Ale rann det ner lite annat roligt!

Double-Bastard-Ale-2012-226x300Först ut var Stone Brewings Double Bastard Ale på 11,2%, en rödbrun  öl med gulvitt skum. Doften bjöd på toner av rostad malt och honung, den bjuder även på lite torkad frukt och en viss gräddighet. När vi smakar på den känns den gräddig med nötter och honung, den är även maltig och den torkade frukten går igen från doften. Vi hittar även vissa noter av lakrits eller kanske anis? Varken jag eller Fredrig såg det som en toppöl men för mig får den 3p av 5!

Nästa öl att få sätta livet till är St Eriks Amber Ale 4,5%. Ett bärnstensfärgat öl som doftar malt och har rostade toner, vi hittar även humle (tysk?) och en liten mineralitet. Smaken är något metallisk och är maltig med cornflakes och den har en lätt beska. Den är dock rätt kort… Jag har aldrig varit något fan av St Eriks öl då jag oftast tycker de är rätt menlösa tyvärr. 1p av 5.

Stronzo Swagger Juze Ryestout 8%. Här möts vi av en svart öl med lattefärgat skum som bjuder på kaffe och choklad i doften. Det finns även torkade äpplen samt en gräddig ton. I smaken är det även choklad och kaffre som dominerar ihop med rostade toner och en liten beska. 3,5p av 5.

BrewmanceTo Øl & Omnipollo Brewmance 11,2%. Även denna är svart med lattefärgat skum, här dominerar choklad men vi hittade även rostad malt och vanilj fudge. Smaken domineras även den av choklad och lätt sötma, viss vanilj och lite lätt fruktig. 4p av 5

To Øl Sans Frontiére White Wine Barrel Aged 7%. Lätt grumlig bärnstensfärgad med offwhite skum. Jag har inte druckit så väldigt många öl med Brettanomycesjäst innan så visste inte alls vad jag skulle förvänta mig men i doften fann jag en fruktighet med en viss syrlighet. Den är även vinös och blommig, och nästan lite urin!? I smaken hittar jag citrus och stenfrukt och en blommighet, vinös samt att den är väldigt torr! 3p av 5

Om ni har untappd och är intresserade av att följa mig heter jag zaar där!

Tack till Fredrik för de ölen han hade med (och lite för sällskapet, kanske!)

over and out!

Då testar Az Spirits att blogga!

fblogo1.3

Jag tänkte att det kunde vara kul att få in lite mer material här på sidan.

Då dök tanken på att blogga lite om dryck upp, så nu testar vi det så får vi se var det leder!

Förhoppningsvis ska vi få ihop bloggen med facebook så inläggen automatiskt länkas in där när de läggs upp

/Az Spirits